نبی مکرم اسلام حضرت محمد مصطفی (ص) در عرصه های متفاوت زندگی خود چگونه عمل می کرد و ما چگونه؟ با پیروی از دستورات الهی و عمل به توصیه های گره گشای قرآن، کتاب مقدس مکتب ناب محمدی(ص) سرچشمه های زلال معرفت و سعادت در جویبار زندگی انسان وارسته جاری شده و آرامش، امنیت و خوشبختی دو جهان را برایش به ارمغان می آورد.
در این دنیای پرتلاطم که هر روزش رنگی است و هر راهی از آن به بیراهه می رود، پروردگار متعال با فرستادن انبیای خود چراغ هدایت را بر سر راه بندگانش روشن ساخت، پس آنان که سعادت را انتخاب کردند سیره رفتاری ائمه اطهار را الگوی زندگی خویش قرار دادند و آنانی که هوس های نفسانی و زودگذر را به جاودانی ترجیح دادند، طوق اسارت و بندگی شیطان را به گردن خویش انداختند و در مسیر ظلمات قدم نهادند.
حال سؤال اینجاست که ما چقدر در کلاس "الگوپذیری از ائمه اطهار" شاگرد نمونه ای بوده ایم؟ چقدر در زندگی خود سعی کرده ایم رفتارمان را با سیره بزرگان دینی تطابق داده و عمل کنیم؟
نبی مکرم اسلام حضرت محمد مصطفی (ص) در عرصه های متفاوت زندگی خود چگونه عمل می کرد و ما چگونه؟
چه خوب است که هریک از ما با پاسخ دادن به پرسش های پایین، خود را بسنجیم و صادقانه به خود امتیاز بدهیم. (هر سؤال دو امتیاز)
1- وران نوجوانى و جوانى دورانی است همراه با هیجان شهوت؛ پیامبر ما این دوره از زندگی را همراه با پاکى و راستى درستکاری سپری کرد. محمد (ص) خود را از ناپاکی هایی که در مکه موج می زد کنار نگه داشت و دامنش از هر نوع گناه و معصیت بری بود.
حال تو بگو این دوران را چگونه گذراندی؟
2- عربستان در آن روزگار مرکز بت پرستى بود و به فحشا، مى خوارى و جنگ و ستیز آلوده بود. محمد (ص) در آن وضعیت وخیم فرهنگی و اوج منکرات چه می کرد؟ در آن دیار که حتى به کارهاى زشت خود افتخار مى کردند و زنان بدکاره بر بالاى بام خانه خود بیرق نصب مى نمودند، پیامبر ما آنچنان پاک و پاکیزه زیست که هیچکس -حتى دشمنان- نتوانست کوچکترین خرده اى بر او بگیرد.
امروز در برابر تهاجم فرهنگی و جنگ نرم دشمن، تو با خواسته های نفسانی خود چه می کنی؟
3- محمّد امین به دلیل پاکی، خلوص نیت و امانتداری مورد توجه ثروتمندترین و نجیب ترین زن حجاز قرار گرفت و بعد از ازدواج با او ثروت زیادی در اختیارش قرار گرفت. همه می دانند که رسول مهربانی با این ثروت عظیم چه کرد.
تو اگر به ثروت برسی -یا اگر ثروتمندهستی- تا چه میزان به پیامبرت تأسی می کنی؟
4- مشرکین قریش وقتی دیدند حریف منطق و پیام دلنشین آئین محمد(ص) نمی شوند و نوه عبدالمطلب حتی با آزار و اذیت هم دست از هدایتگری برنمی دارد، به او پیشنهاد رشوه های کلان و منافع بی شمار دادند. پیامبر اعظم در پاسخ به آنان گفت: «به خدا قسم اگر آفتاب را در دست راست من و ماه را در دست چپ من قرار دهید که دست از دین خدا و تبلیغ آن بردارم، حاضر نمى شوم.»
تو چقدر برای ترویج و تقویت پیام اسلام و فرهنگ محمدی(ص) تلاش خالصانه کرده ای؟
5- حبیب خدا در برهه حساسی از تبلیغ آئین آسمانی خود تحت محاصره شدید اقتصادی از جانب مشرکان قدرتمند قرار گرفت. پیروان رسول خدا "شعب ابوطالب" را به ذلت بت پرستی ترجیح دادند و ایمان خود را با رفاه معامله نکردند. مسلمانان به قدری استقامت ورزیدند که نصرت الهی پدیدار شد و دشمنان از تحریم پشیمان گشتند.
آیا استقامت تو برای حفظ ارزش های دینی در برابر تحریم های اقتصادی، به اندازه اصحاب محمد(ص) هست؟
6- رسول مکرم اسلام ترک کنندگان فریضه "امر به معروف و نهی از منکر" را «بدترین مردم» توصیف کرده است.
تو از کدام دسته ای؟ اهل احیای اوامر الهی هستی؟ در عمل به این واجب فراموش شده چه امتیازی به خودت می دهی؟
7- اسراف و زیاده روی پیآمدهای بسیار منفی برای اقتصاد و اخلاق جامعه دارد. پیامبراکرم(ص) فرمودند: «کسی که در زندگی میانه روی را رعایت نماید، خداوند او را روزی می دهد و کسی که اسراف و زیاده روی کند، خداوند او را محروم می سازد.»
با نگاهی به وضعیت زندگی و محل کارت، فکر می کنی جزء کدام گروه باشی؛ روزی خوران خدا و یا محرومین از برکت الهی؟
8- مسئول رسالت الهی چه رفتاری با مردم جامعه خود داشت؟ حضرت رسول به عنوان مسئول رسالت الهی، جایگاه و مقام ولایی داشت ولیکن با مردم متواضع و فروتن بود. او حتی در نشستن بین جلسات چنان بود که افراد تازه وارد ناگزیر بودند بپرسند کدام یک از شما محمد(ص) است؟ هیچ وقت به خاطر جایگاهی که خداوند به او ارزانی داشته، خود را برتری نمی داد. او چنان متواضع بود که با فقیران و مساکین هم غذا می شد و می فرمود: «اَنَا عَبدُ اَکِلُ کَما یَأکُلُ العَبدُ و اَجلِسُ کَما یَجلِسُ العَبدُ» (من بنده ای هستم که همچون سایر بندگان می خورم و می نشینم)
تو اگر به پست و مقامی برسی، تا چه میزان از رفتار پیغمبر رحمت الگوبرداری می کنی؟
9- پیامبر عظیم الشأن اسلام در خصوص شایسته سالاری و پرهیز از رابطه بازی بسیار حساس بود و این عمل را خیانت به اسلام می خواند. معیار ارزش گزارى که پیامبر به جامعه عرضه کرد، "کاردانى و تقوا" بود. آن حضرت به صراحت از تصدى بدون صلاحیت جایگاه ها نهى مى نمود و می فرمود: «هرکس کارگزارى از مسلمانان را به کارى بگمارد در حالى که مى داند در میان آنان کسى شایسته تر از او و داناتر از او به کتاب خدا و سنت پیامبرش هست، به خدا و رسولش و تمام مسلمانان خیانت کرده است.»
آیا تو هم در این باره از خاتم پیامبران الهی نمره قبولی می گیری؟
10- و اما پیامبر مکرم اسلام در خصوص بی عفتی و بدپوششی برخی از بانوان هشدار می دهند: «زنان بدحجاب و برهنه اى هستند که با زرق و برق خود را به مردم نشان داده و هوس هاى آن ها را به سوى خود جذب مى کنند. موهاى سرشان همچون کوهان هاى شتر سبکسر عربى است... زنى که از خانه اش در حالى که خود را آراسته و بزک کرده و عطر زده (بى آنکه پوشش اسلامى را رعایت کند) خارج گردد و شوهرش به این کار راضى باشد (گناه آن به قدرى بزرگ است که) براى هر گامى که آن زن در بیرون خانه برمى دارد، خانه اى در دوزخ براى شوهرش ساخته مى شود.»
خواهر یا برادر عزیزم! آیا شرم نمی کنی که خود را در جایگاه آن زن بی عفت یا مرد بی غیرتش تصور کنی؟ پس آخرین نمره را هم به خودت بده.
حالا وقت حساب و کتاب است. آیا نمره ای را کسب کردی که خدا و رسولش از تو خشنود و راضی باشند؟ امیدواریم همه ما جزو قبول شدگان مکتب نبوی باشیم و در آزمون مسلمانی نمره 20 بگیریم.